Vlooienbestrijding

vlooien bestrijding

Zodra u merkt dat uw huisdier veelvoudig zit te krabben en rusteloos gedrag vertoont,is de kans groot dat ze last van vlooien heeft.

Bij constatering van vlooien in huis,is de zaak om te beginnen met het bestrijden ervan.Door het grote aantal eitjes dat gelegd wordt,kunnen de vlooien zich in korte tijd verspreiden en binnen de kortse keren is er sprake van een ware vlooienplaag.Toch ,door alles grondig aan te pakken is de plaag goed te bestrijden.

Hoe langer u wacht met het bestrijden van de vlooien,hoe langer de vlooien hebben om zich te verspreiden.Houdt de rekening mee dat de gemiddelde vlooienlarve vier tot zes weken nodig heeft om een volwassen vlo te worden.

Dit betekend dus dat u minstens gedurende die periode bezig zal moeten zijn met de bestrijding van de vlooien.Ook is het wijs om na die periode door te gaan met preventief bestrijden.

Vlooien bestrijden op het dier

Indien meerdere huisdieren in het zelfde huis wonen,moeten ze allemaal tegelijkertijd tegen behandeld worden.

Zodra u tekenen van irritatie bij uw huisdier bemerkt,zoals kale plekken of een rode geiriteerde huid,is het raadzaam uw dierenarts te raadplegen.

VLOOIENKAM

De eerste plek om met bestrijden te beginnen is natuurlijk het huisdier.

Gebruik de vlooienkam om uw huisdier grondig te kammen en zodoende de volwassen vlooien van het dier te verwijderen.Zodra uw huisdier vlooien heeft,is het de zaak het dier dagelijks te kammen om steeds weer de levende vlooien te verwijderen.

Let wel,ook de eitjes en de larven zullen moeten worden verwijderd en met kammenalleen zal dat niet lukken.De eitjes en de vlooienlarvenzullen inmiddels overal in huis liggen,omdat ze simpelweg van het huisdier op de grond gevallen zijn.

De gevangen vlooien kunt u kapot drukken met iets hards zoals een lepel.Of u kunt deze direct in een kom water met zeepsop te stoppen.De vlo kan daar niet tegen en zal verdrinken.

ANTI VLOOIENMIDDEL

Het beste is daarnanaast een anti vlooienmiddel bij de dierenzaak aanschaffen.Zorg dat het middel niet alleen de volwassen vlooien bestrijdt,maar tevens de eitjes en de larven.

vlooien bestrijden in huis

STOFZUIGEN

Gebruik de stofzuiger(op z’n sterkste stand)om het tapijt of het kleed,en daarnaast de rest van het huis zorgvuldig te zuigen.Ook en vooral de plekken waar je moeilijk bij kunt komen(gebruik hiervoor eventuele verlengstukken van de stofzuiger).Tussen de kussens van de banken en fauteuils,bij de plinten en dus letterlijk in alle hoeken en gaten.Vergeet ook de katten-of hondenmand niet!

Klopt deze eerst buiten goed uit,zodat de vlooien,eitjes en larven eruit vallen.Niet voor de deur natuurlijk,want dan loopt u ze zo weer mee naar binnen.

Ook de auto dient gestofzuigd te worden,daar u dagelijks vanuit u auto het huis binnen stapt en zo dus vlooien of vlooieneitjes mee kunt brengen.Omdat na het stofzuigen vlooien.eitjes en larven in de stofzuigerzak zullen zitten,is het raadzaam een vlooienbandje in de stofzuigerzak doen om deze te doden.De stofzuigerzak weggooien na het zuigen is natuurlijk ook goed.

NIET DWEILEN

Het is beter even niet de vloer te dweilen,daar de vlooien houden van een vochtige omgeving.Vocht blijft gemakkelijk achter tussen de plinten of kieren en dat zijn dus de favoriete verblijfplaatsen van vlooien en larven.

Beiden gedijen prima bij vochtigheid;een gedweilde vloer is dus precies in hun straatje en beter even te mijden dus! Wel kun u dweilen met azijn,hiermee bestrijdt u ook actief de vlooien,de eitjes en de larven.

OMGEVINGSSPRAY

Na het grondig stofzuigen van het hele huis en de auto is het aan te raden een omgevingsspray te gebruiken die werkzaam is tegen vlooien,de eitjes en de larven.

HEET WASSEN

Dekens,manden,kussensof andere voorwerpen waar uw huisdier graag op ligt of ziot,dienen zo heet mogelijk gewassen te worden.Waar mogelijk op 90 graden,anders op 50 of 60 graden.

Hierdoor zullen noch de eitjes,noch de larven overleven.Neem voor de zekerheid ook de kussens op de bank mee.Indien uw huisdier wel eens in uw slaapkamer is,reinig dan ook het beddengoed.

Herhaal dit wekelijks,zeker gedurende de weken dat u vlooien aan het bestrijden bent.Om zeker te zijn dat nergens vlooien,vlooieneitjes of -larven achterblijven,is het verstandig ook uw kleren zo snel mogelijk te wassen.

Als ook de kleren in de vuile wasmand,want ook hier kunnen makkelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten.Dus,alle kleren direct(zo heet mogelijk)te wassen en opbergen in de kast.

Een andere mogelijkheid is de voorwerpen(dekens,kussens etc.)vacuum te verpakken in plastic zakken,en dit gedurende minimaal een week gesloten te houden.De vlooien zullen het niet overleven door gebrek aan zuurstof.

Wees echter wel voorzichtig met het verplaatsen van deze voorwerpen om besmetting op andere plaatsen in huis te voorkomen!

VLOOIEN VOORKOMEN

PREVENTIEF BESTRIJDEN VAN VLOOIEN

Goede hygiene;Daar de larvenvan vlooien leven van klein afval zoals huidschilfers en dergelijke(en ook van uitwerpselen van de volwassenvlo)is het zaak het huis regelmatig en grondig schoon te maken.

Omgevingsspray;Om vlooien en het bestrijden van een eventuele plaag voor te zijn,is het aan te raden om een voor de omgeving te gebruiken.Zo voorkomt u dat vlooieneitjes en-larven,die samenverantwoordelijk zijn van 90 % van het vlooienprobleem,tot volwassen vlooien groeien.

Doe dit minimaal om de drie maanden(even opletten;de werking van de meeste sprays is slechts 4 tot 6 weken).

Kammen;Gebruik regelmatig een voorkeur ijzeren vlooienkam om uw huisdier op vlooien te controleren.Anti-vlooienmiddelen;Een van de middelen tegen vlooien preventief op het dier aanbrengen om zodoende vlooien te voorkomen.

Mand wassen;Was regelmatig het kleed of omhulsel van de lievelingsplek van uw huisdier in de wasmachine.

Mand niet op tapijt;Zet uw huisdiermand op het laminaat of stenen vloer in plaats van op het tapijt of kleedzodat er geen warme,beschutte plek naast de mand voor de vlooien is.

De meest doelterffende middelen tegen vlooien zijn de “echte”bestrijdingsmiddelen.Sommigen mensen willen echter slechts natuurlijke middelen gebruiken om de vlooien te bestrijden.

Van deze middelen is de werking nooit bewezen,maar bij deze toch even een aantal hiervan:

  • Eucalyptusolie;Uw huisdier inwrijven met eucalyptusolie kan werend werken tegen vlooien.
  • Knoflook; Vlooien schijnen niet van knoflook te houden
  • Gebruik bij voorkeur biologisch gekweekte knoflookpoeder of essentiele knoflookolie en meng dit door de voeding van uw huisdier.
  • Kruiden;U kunt kruiden als kamille.lavendel,korianderzaad,salie en boerenwormkruid in bijvoorbeeld de mand van uw huisdier strooien.

PREVENTIEF VLOOIEN BESTRIJDEN VOOR VACANTIE

Vlooienplagen komen het meest voor in de zomer,en dan met name warme,vochtige zomers.Maar ook gedurende de rest van het jaar is het mogelijk door vlooien overvallen te worden.

Om te voorkomen dat u bij terugkomst van uw vacantie geconfronteerd wordt met een vlooienplaag,kunt u het volgende in acht nemen.

VOOR VERTREK;  Het hele huis grondig stofzuigen.Zorg dat uw wasmand(met vuile was)leeg is.Alle favorite plekjes van uw huisdier schoonmaken.Kussentjes en dekentjes van uw huisdier heet wassen in de wasmachine.

Een week voor vertrek alles met een omgevingsspray inspuiten(zo kunt u het huis nog even goed door luchten)